15 ontwerpen voor maatschappelijke drones

Op 15 juli organiseerde stichting RHIA het slotevenement over ‘de Vliegensvlugge Hulp’. Studenten van TU Delft presenteerden hier hun eindresultaten van dit project, waaraan ze sinds begin april werkten. De opdracht: ontwerp een maatschappelijk relevante drone die kan worden ingezet in noodsituaties in een stedelijk gebied.  

Een wijde variëteit aan ontwerpen is ontwikkeld, zie hieronder een korte samenvatting van alle ontwerpen: 

  1. Drone-4U. Red drenkelingen in het water door middel van een airbag zowel boven- als onderwater. 
  2. Vliegende Redder. Een drone om te worden ingezet door de kustwacht bij reddingsacties, waarbij een herkenbaar uiterlijk en communicatie met drenkelingen centraal staat. 
  3. HydroHelpers. Drone om duikers te assisteren op zoek naar drenkelingen, met zowel een boven- als onderwater zoekfunctie.  
  4. MatrixMaat. Helpt bij het stoppen van het negeren van rode kruizen op de snelweg door de aandacht te trekken van afgeleide bestuurders.  
  5. fLight-Up. Een drone die helpt bij het in veiligheid brengen van omstanders en ruimte maakt voor hulpdiensten bij noodsituaties in de stad.  
  6. MViD. Drone die de brandweer helpt met identificatie van elektrische voertuigen bij een brand, zodat het juiste blusproces kan plaatsvinden. 
  7. Logistics Assistance Drone Service. Service om verschillende nooddiensten te assisteren met verschillende hubs in de stad.  
  8. BeeSafe. Een rapid response system waarbij mensen met een onveilig gevoel op straat een drone kunnen oproepen ter assistentie van de politie.    
  9. Concept X. Multimodale en modulaire drone die kan worden ingezet bij meerdere toepassingen.  
  10. DRINFORMATION. Helpt de veiligheidsdiensten op een festival en zorgt voor een verhoogde entertainmentervaring.  
  11. Brandweer Drone. Een drone die de brandweer helpt bij opsporen en (kort) blussen van branden in gebouwen. 
  12. Emergency Service Drone. Functioneert als verkeersregelaar voor nooddiensten wanneer deze met spoed naar een locatie moeten.  
  13. Modular Emergency Drone. Concept om in de stad om hulpdiensten te verbinden door een hubsysteem en een modulaire drone verschillende type vracht te laten vervoeren.  
  14. SKEYE. Een drone die andere ongewenste drones detecteert en vangt bij een luchthaven.  
  15. Drone Service. Een servicemodel voor luchthavens, waarbij deze functioneren als een start- en landingsplaats voor dronevluchten.  

Deze ontwerpen hebben voor nieuwe inzichten en inspiratie gezorgd. Samen met partners in de RHIA community wordt gekeken welke ontwerpen we nu een stap verder kunnen helpen.  

Interesse om meer te weten over de ontwerpen? Raakt u graag betrokken bij het Urban Air Mobility programma van RHIA? Neem dan contact op met Yanniek Huisman voor meer informatie.   

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart.