Burgemeester Den Haag krijgt manifest voor duurzame luchtvaart aangeboden

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, bracht een bezoek aan Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). Uit handen van Jan Rotmans, hoogleraar Transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ontving hij het manifest met de oproep om nieuwe betekenis te geven aan Rotterdam The Hague Airport (RTHA). “We moeten niet méér gaan vliegen vanaf Rotterdam The Hague Airport, maar schoner en stiller, en ons anders gaan verplaatsen vanuit een multimodaal mobiliteitsknooppunt,” benadrukt Jan Rotmans.

Rondleiding Fieldlab Next Aviation
Burgemeester Van Zanen werd rondgeleid in het Fieldlab Next Aviation door Hans Mulder, onderzoekspiloot en lector bij de TU Delft. De universiteit werkt er samen met NLR en AeroDelft aan vliegtuiginnovaties zoals toekomstige aandrijvingen voor (hybride-) elektrisch vliegen. De burgemeester reageert enthousiast en benoemt dat RTHA “strategische waarde” heeft. Juist de relatief kleine omvang van de luchthaven kan volgens burgemeester Van Zanen zorgen voor “een versnelling van duurzame innovatie die haalbaar en tastbaar wordt”.

RHIA & TPY
Stephen Hands, managing director van TPY, vertelde over de samenwerking tussen RHIA en Technology Park Ypenburg (TPY) voor een ontwikkelprogramma voor waterstof aangedreven vliegen en onderstreept tijdens de bijeenkomst dat “de luchtvaartindustriële kennis die er sinds lange tijd in Den Haag is en de test- en ontwikkelruimte die de operationele luchthaven Rotterdam The Hague Airport biedt elkaar perfect aanvullen voor betekenisvolle innovatie.” 

Een breed perspectief
Miranda Janse schetst een breed perspectief voor RHIA. “De luchthaven RTHA is het middelpunt van innovaties voor nieuwe luchtvaartuigen, duurzame energie én vernieuwende onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten. Zo versterkt RHIA niet alleen de positie van de Nederlandse luchtvaart, maar ook de sociale-economie in de regio. Door de activiteiten van RHIA wordt op en rondom de luchthaven nieuwe bedrijvigheid aangetrokken, zoals met de deelname van Unisun, ClimeWorks, SkyNRG en diverse start-ups aan innovatieprojecten. We bouwen aan een ecosysteem dat kansen biedt voor de metropoolregio en daarbuiten.”

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart.