Drukbezochte stand Airport Technology lab tijdens de Passenger Terminal Expo in de RAI Amsterdam

Van 14 – 16 maart stond het Airport Technology Lab consortium als exposant op de Passenger Terminal Expo in de RAI in Amsterdam. Deze jaarlijks terugkerende expo is met meer dan 10.000 deelnemers uit 130 landen, de grootse ter wereld. Een mooie gelegenheid voor de ATL-partners om de vertegenwoordigers van luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, luchtvaartautoriteiten en overheidsfunctionarissen te spreken, hun projectresultaten te delen, inspiratie op te doen en het netwerk uit te breiden.

Op de stand representeerde onder andere ilabs, Tu Delft, Stage Gate 11, WorldStartup en DT Solutions het ATL-consortium en toonde de nieuwste digitale innovaties en oplossingen om de efficiëntie, veiligheid en passagierservaring voor luchthavens te verbeteren. 

Zo was er o.a. een demo te zien van een van de projecten van iLabs en Bagchain voor de toepassing van biometrie in combinatie met een digitale identiteit portemonnee (wallet). iLabs werkt samen met de Europese Commissie aan een open source interoperabiliteit testbed voor de ontwikkeling van een veilige en duurzame digitale luchthaven met de beste reizigerservaring en minimale arbeidsintensieve processen. Hiermee krijgt de reiziger de controle met wie en welke data wordt gedeeld.

Harm-Jan Arendshorst (iLabs): “De deelname van het ATL aan de Passenger Termnal Expo was zeer geslaagd omdat veel belangrijke luchtvaartorganisaties en bedrijven zoals Thales, Idemia, KLM, Schiphol en Fraport naar deze beurs kwamen en zo met het ATL en haar unieke testomgeving en ecosysteem voor een stillere, duurzame en slimme luchtvaartindustrie konden kennismaken”.

DT-Solutions toonde een technologie genaamd Echo X die illegale voorwerpen in bagage, vaten en pakketten kan identificeren. Het maakt gebruik van röntgenstralen en geavanceerde spectrometrie, en is volledig geautomatiseerd, dus er is geen operator nodig.  Voor luchthavens kan dit tijd en geld besparen en de veiligheid verbeteren vanwege de snelle wijze waarop gevaarlijke voorwerpen opgespoord kunnen worden. Daarnaast stonden ook To70 en Bag chain met een stand op de beursvloer. 

Marjan de Jong (WorldStartup): “We hebben meerdere startups en bedrijven gesproken die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de luchtvaart. Samen kunnen we een innovatietraject opzetten of een challenge organiseren.”

Het Airport Technology LAB is een programma bestaande uit verschillende innovatieprojecten. Met een consortium van partners (Adecs Airinfra, Urban Transition Group, Robin Radar Systems, Gemeente Rotterdam, SkyEcho B.V., To70 Aviation, bagchain, iLabs, DTSolutions, Stage Gate 11, WorldStartup, De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences, mboRijnland, TU Delft en Rotterdam zet het Airport Technology Lab (ATL) zich in voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van innovatieve producten en diensten voor luchthavens, waaronder het digitaliseren van alles wat er op luchthavens gebeurt en het toepassen van Artificial Intelligence. RHIA levert hiervoor de projectleiding.

ATL wordt gefinancierd door Kansen voor West/EFRO.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.