RHIA zwaait uit: Anthony Janga 

Het begon allemaal in februari 2020 waar ik een artikel schreef over reizen met drones naar de luchthaven. Hiermee kon ik mijn passie voor innovatie van de luchtvaart tonen en solliciteerde ik naar de functie van projectondersteuner bij Stichting RHIA. En op 28 maart 2022 mocht ik dus officieel aan de slag. Ik mocht de projectmanagers ondersteunen; met artikelen schrijven, onderzoek doen, rapportages analyseren,  vergaderingen bijwonen en vastleggen en ook begeleiden bij werkbezoeken. Het was een geweldige periode; ik mocht op werkbezoek naar het hoofdkantoor van Airbus en daar helpen met het organiseren van een waterstof event.

De afgelopen periode heb ik van dichtbij mogen zien wat er allemaal ‘behind the scenes’ gebeurt om luchtvaart te verduurzamen. Vaak denken mensen dat innovatie disruptief en marktveranderend moet zijn, maar niets is minder waar. Het zit ook in het realiseren van kleine verbeteringen en dat heb ik geleerd in mijn tijd bij RHIA. Het hoeft niet altijd groots te zijn om indruk te maken, juist de kleine verbeteringen maken het verschil. Innovatie is ook samen brainstormen, veel afstemmen, urenlang aan de tekentafel zitten en veel onderzoek doen. Samen met mijn collega’s hebben wij veel meetings bijgewoond met community partners om in beeld te brengen wat de uitdagingen zijn om zo een passende oplossing te formuleren. Het ging niet altijd makkelijk natuurlijk, je hebt zoveel organisaties en partijen die hard werken om luchtvaart te verduurzamen. Om te zorgen dat de luchtvaart ook in de toekomst passagiers kan blijven bedienen maar wel op een verantwoorde manier met minimale negatieve impact op het milieu, is het de kunst om deze organisaties en partijen op één lijn te krijgen. Maar daar heeft RHIA de afgelopen jaren hard aan gewerkt door een community te bouwen voor alle organisaties en partijen die echt verschil willen maken binnen de luchtvaartsector.

Ik heb de afgelopen jaar veel meegemaakt en veel geleerd. En ik ben dankbaar aan iedereen die de tijd heeft genomen om kennis met mij te delen en voor de fijne samenwerking. Ik kijk uit naar een volgende stap in deze dynamische sector.

 

 

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.