Europa’s eerste volledig elektrische luchtvaartmaatschappij, Lucy, uitgelicht tijdens Start up Tuesday

Tijdens Startup Tuesday, afgelopen dinsdag 29 november in Den Haag, deelde Teun Kraaij – de man achter Europa’s eerste volledig elektrische luchtvaartmaatschappij Lucy- zijn inspirerende en persoonlijke verhaal over zijn ambitie, inspiratie en drijfveren met een publiek van mede-entrepreneurs. Deze Start up Tuesday editie werd georganiseerd in samenwerking met World Start Up als onderdeel van RHIA’s Sustainable Aviation Talks.

Achtergrond

Als kind bracht Teun een aantal jaar door in Kameroen. Tijdens deze vormende jaren herkende hij de strijd van degenen die rechtstreeks te maken hebben met klimaatverandering en besloot zich in de toekomst in te zetten tegen de klimaatcrisis.

Na zijn carrière als professioneel atleet, werkte hij bij McKinsey in strategie en organisatieverandering en volgde hij een MBA aan de Universiteit van Oxford. Vervolgens richtte hij BuyBay op om de hoeveelheid afval in de e-commerce te verminderen. Met deze ervaringen en lessen over het kennen van je beperkingen en sterke punten, richtte hij vervolgens Lucy op.

Lucy

“Duurzaam vliegen is niet langer een verre fantasie – elektrisch vliegen is al werkelijkheid geworden. Het is een extrapolatie van dingen die al gebeuren. We hebben een punt bereikt waarop we als maatschappij de kans hebben om deze belangrijke stap te zetten richting duurzame luchtvaart. Niemand dacht dat elektrisch rijden mogelijk was en kijk hoe de elektrische auto de conventionele auto langzaamaan uit het straatbeeld duwt”, aldus Teun Kraaij.

De toekomst

Tegen 2025 zal naar verwachting de eerste hybride-elektrische vlucht plaatsvinden en kort daarna zal een volledig elektrische vlucht volgen. Dit brengt een  grote verandering teweeg in hoe we regio’s in Europa met elkaar kunnen verbinden. Deze nieuwe vorm van modaliteit heet RAM: Regional Air Mobility. Er blijven echter uitdagingen verbonden aan deze technologische vooruitgang, voornamelijk op het gebied van regelgeving, die moet worden overwonnen voordat dergelijke vaartuigen op grote schaal kunnen worden ingevoerd. 

Tip voor entrepreneurs

Als ondernemer moet je vaak moeilijke obstakels overwinnen, en het is belangrijk om daarbij op je intuïtie te vertrouwen. Om succesvol te zijn, moet je de moed hebben om je dromen na te jagen, maar ook de wijsheid om niet te blijven graven als iets niet loopt zoals gepland. 

Zorg dat je focus op de juiste plaats ligt; bedenk wat prioriteit en energie verdient en zet je in om een betekenisvolle, blijvende impact te creëren.

Dit is mede mogelijk gemaakt door:

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.