Innovatieve digitale technologieën in het Airport Technology Lab op RTHA 10 projecten die de luchtvaart slimmer en efficiënter maken

Op 8 en 9 juni werden tien digitale innovatieprojecten gepresenteerd tijdens een speciaal showcase evenement bij Albeda Rotterdam The Hague Airport College. Deze projecten zijn het resultaat van vier jaar intensief werk in het Airport Technology Lab, een samenwerking met een consortium van 13 partners. Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om de luchtvaart slimmer en efficiënter te maken. Tijdens de opening door Miranda Janse (directeur RHIA) en Wilma van Dijk (directeur RTHA) werd het belang van de samenwerking op het gebied van de blijvende ontwikkeling van slimme, efficiënte digitale oplossingen nog eens benadrukt. 

Tijdens het evenement werden de resultaten van de 10 innovatieprojecten enthousiast ontvangen door een publiek van industrie-experts, beleidsmakers en andere belanghebbenden. Elk project richtte zich op een specifiek aspect van de luchtvaart, variërend van duurzame brandstoffen en digitale identiteitsoplossingen tot verbeterde passagierservaring.

Elise Bavelaar, projectmanager TU Delft: “ TU Delft heeft binnen het Airport Technology Lab onderzoek en onderwijsprojecten gekoppeld aan de luchthaven en partners. Zo heeft TU Delft innovaties ontwikkeld op het gebied van radar technologie, efficiënte passagiersstromen en operatie. Daarnaast hebben ruim 130 studenten meer dan 70 verschillende productverbeteringen opgeleverd voor de ATL partners””

De gepresenteerde projecten tonen veelbelovende resultaten en hebben het potentieel om de luchtvaartindustrie te revolutioneren. Enkele hoogtepunten van de innovaties zijn onder andere:

  • Adecs heeft met het open data platform een digitaal gedreven schaalbare innovatie ontwikkeld. Het digitale open platform maakt het mogelijk om met gebruikmaking van gedeelde data product- en procesinnovaties te ontwikkelen en in pilotvorm toe te passen om vervolgens te worden geïmplementeerd op luchthavens. Operationele data kan op deze manier veilig en eenvoudig worden gedeeld met samenwerkingspartners van de luchthaven.
  • Bagchain heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld waarmee passagiers hun bagage buiten de terminal en/of op afstand kunnen inchecken en labelen, om zo wachttijden te minimaliseren.
  • In samenwerking met startup SkyEcho heeft de TU Delft een baanbrekende methode ontwikkeld om met behulp van radardata het weer op zeer lokale schaal te monitoren en voorspellen. Hierdoor worden verstoringen van de luchthavenoperaties, zoals regen of onweer, tot een minimum beperkt.
  • iLabs werkt samen met kennisinstellingen en ATL-partners zoals Bagchain aan de toepassing van een digitale identiteitsportemonnee en biometrie. Tijdens het Showcase-evenement heeft Harm Jan Arendshorst de “Call to Collaborate” geïntroduceerd en voorgesteld om het Testbed voor Interoperabiliteit verder te ontwikkelen. Dit testbed is in samenwerking met de Europese Commissie ontwikkeld onder de OpenWallet Foundation. Het doel van deze ontwikkeling is om het te integreren met het IATA OneID-programma en Aruba Happy One Pass.TU Delft heeft een Airport Terminal Operations Model ontwikkeld voor het digitaal inzichtelijk maken van efficiënte passagiersstromen.
  • WorldStartup werkt aan innovatieve oplossingen door samenwerkingen te stimuleren met start-ups van binnen en buiten de luchtvaartsector.
  • Studenten van het MBO, HBO en WO voeren samen met de TU Delft praktijkonderzoek uit naar (digitale) oplossingen voor luchthavenvraagstukken.

Meer lezen over de projecten? Download hier de brochure

 

Doorontwikkeling van het Airport Technology LAB

Het succes van het Airport Technology Lab en de gepresenteerde innovatieprojecten bevestigen het potentieel van digitale technologieën om de luchtvaart slimmer te maken. Vooruitkijkend naar de toekomst van het Airport Technology Lab, blijft de focus gericht op het verkennen van opkomende technologieën, het aanpakken van de innovatieopgaven die horen bij verduurzaming van de luchtvaart en verder verbeteren van de reiservaring voor passagiers. Met het Airport Technology Lab willen we een voortrekkersrol blijven spelen in het bevorderen van samenwerking en innovatie stimuleren. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige luchthaven. 

Wil je deel uit maken van de verdere ontwikkeling van Airport Technology Lab 2.0? En wil je een project of initiatief verder brengen met het innovatie ecosysteem van Rotterdam The Hague Innovation Airport? Voor meer informatie over het Airport Technology Lab en onze inspanningen om de luchtvaartindustrie te versterken, neem contact op met Mathijs Koper, Programma manager ATL (m.koper@stichtingrhia.nl).

Miranda Janse, directeur Stichting RHIA: “Het is fantastisch om te zien wat partners samen hebben weten te realiseren, toch is dit pas het begin. We kijken er naar uit om met bestaande en nieuwe partners verder te werken aan het onderzoeken, experimenteren en toepassen van nieuwe digitale toepassingen die de luchthaven schoner, stiller en slimmer kunnen maken.”

Over ATL
Het Airport Technology Lab is een onderzoeks, test en innovatieomgeving op Rotterdam The Hague Airport, gericht op het bevorderen van digitale innovatie om de luchtvaart en luchthavens toekomstbestendig te maken. Gedurende vier jaar hebben de 13 publieke en private partners – waaronder de TU Delft, Bagchain en WorldStartup – binnen het consortium samengewerkt aan het ontwikkelen en testen van oplossingen die bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere luchtvaartindustrie. 

Deze projecten zijn mede stand gekomen met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Kansen voor West II programma.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.