Minister onthult eerste in Nederland geregistreerde elektrische vliegtuig

Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) heeft maandag in Rotterdam het eerste in Nederland geregistreerde, volledig elektrische vliegtuig onthuld: een Pipistrel Velis Electro met de registratie PH-NLX. Dit toestel is door zakelijke dienstverlener PWC aan het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum geschonken, dat er onderzoek mee gaat doen. Het toestel heeft Rotterdam The Hague als thuisbasis.

“Dit eerste Nederlandse elektrische vliegtuig is een mooi voorbeeld van innovatie in de luchtvaart”, zei Van Nieuwenhuizen, die de registratie op een scrabblebord onthulde. “Ik vind het geweldig dat Nederland hierin voorop loopt, het is een gedenkwaardige stap vooruit.” De minister maakte ook bekend dat zij een keer mee gaat vliegen met de Pipistrel.

De Velis Electro biedt plaats aan twee personen en kan 50 minuten vliegen voordat het toestel weer aan de oplader moet. Echt veel is dat nog niet, maar het NLR gaat onderzoeken hoe de prestaties verbeterd kunnen worden. Zo moet de technologie uiteindelijk geschikt worden voor (regionale) commerciële verkeersvluchten. Als alternatieve aandrijfbron wordt er ook gekeken naar waterstof.

Rotterdam als thuisbasis
De PH-NLX heeft Rotterdam The Hague Airport als thuisbasis en is onderdeel van het nieuwe, virtuele kenniscentrum Living Lab Electric Flight. Het NLR gaat er nog voor het eind van het jaar een rondje door Nederland mee vliegen, via Schiphol, Hilversum, Teuge, en Woensdrecht, om meer ervaring op te doen met de veiligheidsprocedures, de logistiek en het opladen.


Foto: NLR

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.