RHIA community toont duurzame luchtvaartinitiatieven aan internationale journalisten 

Op vrijdag 2 september, tijdens de Wereldhavendagen, brachten internationale journalisten op uitnodiging van Rotterdam Partners een bezoek aan RHIA. Met het thema ‘future mobility over land, zee en lucht’ gaven de partners van de RHIA community antwoord op hoe zij bijdragen aan de ambitie Rotterdam klimaatneutraal in 2050.


Dat er al stappen zijn gemaakt op weg naar een klimaatneutrale luchtvaart blijkt tijdens het bezoek aan het Fieldlab Next Aviation. Jan Bos, marketing director van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum; “Met Pipistrel, het elektrische tweezits vliegtuig, kan elektrisch vliegen worden getest, opgeschaald en versneld”.

 

Op de vraag hoe de RHIA community bijdraagt aan de energie- en CO₂ uitdaging, ligt het antwoord (letterlijk) aan de landingsbaan. Met het ruim 7.7 hectare en 37.000 zonnepanelen tellende zonnepark, bespaart de luchthaven 13,320 ton CO₂ en levert zij circa 14 gigawatt uur aan zonnestroom op. Dit is driemaal de jaarlijkse energiebehoefte van de luchthaven.

 

Met een dosis nieuwe energie, kennis en een ‘opdracht’ om de gezamenlijke missie van ‘een klimaatneutrale luchtvaart binnen één generatie’ met de wereld te delen, keerden de journalisten huiswaarts. Tot een volgend, dan klimaatneutraal bezoek.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart.