Terugblik RHIA TALK ‘Waterstof Meet-Up event’ H2Makers & Rotterdam The Hague Airport

Op donderdag 25 april vond op Rotterdam The Hague Airport de H2 Meet-Up plaats van H2Makers. Tijdens het evenement werden aanwezigen geïnformeerd over de ontwikkelingen aan de kant van AeroDelft, Conscious Aerospace en de luchthaven.

AeroDelft, een door studenten vormgegeven ontwikkeling van een waterstof-aangedreven vliegtuig, presenteerde de voortgang van hun project. In 2025 wordt verwacht dat men met gasvormige waterstof en het Sling 4 vliegtuig aan de slag kan gaan. De betanking en grondtesten zouden dan plaatsvinden op Rotterdam The Hague Airport. Daarna werkt het team door naar de uiteindelijke oplossing, vliegen op vloeibare waterstof.

Na AeroDelft was het de beurt aan Conscious Aerospace. Dit bedrijf richt zich op het voorzien van een zero emissie aandrijving in een bestaand vliegtuig. Hiervoor ontwikkelt men HAPSS: het Hydrogen Aircraft Propulsion and Storage System. Met een financiering vanuit het Nationaal Groeifonds ontstond de mogelijkheid om het bedrijf op te richten en het HAPSS systeem verder te ontwikkelen. De huidige stand van zaken werd toegelicht door Kees van der Snel van Conscious Aerospace.

Vervolgens was het de beurt aan de luchthaven om de waterstof-gerelateerde projecten op de luchthaven te presenteren, zoals de ontwikkeling van een vloeibare waterstofopslag en een waterstof tankstation. Ook werd het DutcH2 Aviation Hub waterstofprogramma gepresenteerd aan de aanwezigen. Dit programma dient als community voor partijen uit de waardeketen van waterstof in de luchtvaart en als springplank voor de vorming van projecten op dit gebied, met als doel het hele proces – van productie tot operatie – te onderzoeken, testen en demonstreren. Op het evenement werd aangekondigd dat de luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia zich aansluiten bij het programma

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart.