Uitkomsten afstudeeronderzoek “Elektrisch vliegen” 

“De luchthaven van Rotterdam moet in 2025/2026 klaar zijn om elektrische vliegtuigen te ondersteunen” dat is het resultaat uit het afstudeeronderzoek van student …Joost van ‘t Hof. Zijn onderzoek heeft zich gericht op hoe Rotterdam the Hague Innovation Airport de luchthaven kan ondersteunen op het gebied van elektrische luchtvaart.

 

Joost geeft aan dat dit in het begin nog niet direct vele commerciële toestellen zijn maar dat het zich vooral zal focussen op testvluchten en testroutes. Dit houdt dus echter wel in dat de oplaadinfrastructuur voor die tijd klaar moet zijn.

 

Met een (verwacht) bereik van 500 kilometer zijn er vanaf de luchthaven van Rotterdam 62 bestemmingen te bereiken. Ondanks dat vele luchthavens momenteel niet rendabel zijn om op te vliegen, is te verwachten dat deze met een veel kleinere vraag, en dus kleinere vliegtuigen, wel rendabel zullen worden om mee te vliegen. “Ondanks dat kleinere vliegtuigen en meer bestemmingen kan leiden tot meer vliegbewegingen, zal dit niet leiden tot meer geluidsoverlast gezien elektrische vliegtuigen vele malen stiller zijn”.

 

Het is van belang om rekening te houden met de omgeving van de luchthaven. Zoals er vaak rond stations, met name in de grotere steden, een bedrijven district ontstaat, kan dit in de toekomst met elektrische luchthavens ook. Grotere bedrijven zullen zich willen vestigen nabij een luchthaven als er op die luchthaven vele nationale en internationale verbindingen zijn.

 

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepresenteerd bij RHIA en markeerde daarmee ook het einde van zijn internship en studie. Wat Joost nu gaat doen? Hij is voornemens om eind februari naar Australië af te reizen om de andere kant van de wereld te ontdekken, helaas nog niet elektrisch. Tot die tijd doet Joost nog een oproep aan het netwerk; “Ik wil graag werken in de luchtvaartsector, dus mocht iemand die dit leest nog een mooi project van een aantal maanden hebben, mail mij joost.vanthof@gmail.com .” De RHIA community bedankt Joost voor zijn bijdrage en wenst hem een vliegende start van zijn carrière.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart.