Wereldprimeur: eerste vlucht met synthetische kerosine

Op 22 januari is de eerste vlucht met bijmenging van synthetische kerosine uitgevoerd. Dit is 8 februari bekend gemaakt tijdens de internationale conferentie over synthetische Sustainable Aviation Fuels (SAF) die op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is georganiseerd. Op de KL1703 naar Madrid werd 500 liter synthetische kerosine toegevoegd aan het fossiele deel. Een kleine hoeveelheid die symbool staat voor een toekomst waarin de internationale luchtvaart een bijdrage kan leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot.

KLM en Shell hebben deze wereldprimeur tijdens de conferentie over synthetische SAF toegelicht. Aanwezig waren de ministers van transport van diverse Europese lidstaten, Eurocommissaris voor transport Adina Vălean en Eurocommissaris Frans Timmermans (Europese Green Deal). Het doel van de conferentie is om de Europese dialoog over synthetische vliegbrandstof te versnellen en een podium te bieden aan initiatieven voor de productie en toepassing ervan, zoals Zenid, om een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van de klimaatuitstoot door luchtvaart.

De luchtvaartsector werkt gezamenlijk aan de eigen klimaatopgave. Zo wordt meer gebruik gemaakt van duurzame brandstoffen en worden elektrische vliegtuigen ontwikkeld. Dit moet zorgen voor minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. In 2030 moet 14% van alle in Nederland getankte vliegtuigbrandstof duurzaam zijn. In 2050 is dat alle brandstof.

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken nu nog amper duurzame brandstoffen omdat deze nog niet voldoende beschikbaar zijn. De ontwikkeling van nieuwe en duurzame technologieën – technologie, beschikbaarheid voldoende groene elektriciteit en het halen van CO2 uit de lucht – speelt hier een belangrijke rol.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.