Last Mile

Het project is gericht op autonoom vervoer voor de ‘last mile’, het vervoer dat wordt gebruikt wordt om het laatste stuk van de reis van de reiziger te faciliteren. Het autonoom vervoer, d.m.v. een elektrische shuttle, dient als demonstratie van innovatie voor zelfrijdend vervoer. Daarnaast dient het vervoer de ervaring, het gemak en het comfort van de reiziger te verbeteren.

PartnersRET, Gemeente Rotterdam, RTHA, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Rebel Group en Future Mobility NetworkThemaNext ConnectionContactEdith den HartogMeedoen?Klik hierDelen:

Last Mile

Essentie.

De huidige terminal is bereikbaar met auto, metro en bus. Het stuk dat ‘The Last Mile’ wordt genoemd, is de verbinding van het openbaar vervoer, tussen de metrohalte en de terminal. Momenteel rijdt hier een elektrische bus van de RET. De trends van de nieuwe economie, zoals digitalisering, automatisering en AI, vragen om een nieuwe manier van vervoeren en nieuwe businessmodellen voor (internationale) reizigers. Om o.a. de reizigerservaring voor The Last (of First) Mile van RTHA te verbeteren wordt in dit project gewerkt aan het implementeren van een autonome vervoersmodaliteit van de metrohalte naar de luchthaven.

Partners.

De projectpartners zijn RET, gemeente Rotterdam, RTHA, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Rebel Group en Future Mobility Network.

Mijlpalen.

De afgelopen periode is onderzocht wat de mogelijke partners op het gebied van vehicles en techniek zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat de eisen zoals in het begin gesteld nog niet in lijn zijn met de mogelijkheden van de markt. Om deze reden is het consortium nu bezig met een aanpak en gaan we de aankomende periode op zoek naar een partnerschap om dit in de toekomst wel te bewerkstelligen.  

Relatie met Next Generation Airport.

De luchthaven van de Next Generation Airport is goed bereikbaar, verbonden met de omgeving, stil, schoon en voor iedereen toegankelijk. Hiernaast is het de testomgeving voor nieuwe innovaties op het gebied van mobiliteit over land of door de lucht. Om dit vorm te geven en aan ambities van zowel overheid als het bedrijfsleven te voldoen wordt kennis in het consortium uitgewisseld en worden mogelijkheden onderzocht.

Contact.

Wil jij meer weten over de stand van zaken rondom dit project? Neem contact op met Yanniek Huisman.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.