Smart Rotors

Binnen het project Smart Rotors werken partners samen aan de ontwikkeling van ultra-efficiënte propeller- en rotorbladen, specifiek voor hybride en elektrische vliegtuigen en drones.

PartnersKoninklijke NLR, TU Delft, KVE, Airborne and RHIA, InnovationQuarterThemaGroen vliegenContact persoonKylie KnepperMeedoen?Klik hierDelen:

Smart Rotors

Essentie. 

De ontwikkeling van ‘smart rotors’ is een belangrijke stap naar een duurzamere luchtvaart, minder uitstoot en minder geluidsoverlast, maar ook pakketbezorging via drones. Naar verwachting realiseert dit project circa 25 fte.

Het project stelt als doel om de rotors voor hybride en elektrische vliegtuigen en drones efficiënter te ontwerpen, zodat ze beter presteren en minder geluid produceren. Daarnaast wordt gekeken naar slimmere productiemethodes, zodat toekomstige vliegtuigen en drones sneller en op grotere schaal voorzien kunnen worden van geschikte propeller- en rotorbladen. Het project maakt deel uit van het Fieldlab Next Aviation dat zich richt op het ontwikkelen, testen en implementeren van duurzame luchtvaarttechnologie in een echte luchthavenomgeving bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA). 

Partners.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) kende de subsidie toe die werd ingediend door de partners TU Delft, Koninklijke NLR, KVE, Airborne en RHIA, met medewerking van InnovationQuarter.

Mijlpalen.

Meer updates over de ontwikkel- en testfases volgen dit jaar. Hierover volgt binnenkort een update.

Contact.

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met projectcoördinator Kylie Knepper

Smart Rotors nieuws

Update vorderingen Smart Rotors bij algemene vergadering bij NLR -Opkomend eind event Smart Rotors in oktober

Op 19 juni vond de algemene vergadering van Smart Rotors plaats bij NLR in Amsterdam. Tijdens de vergadering werden de voortgang van de verschillende werkpakketten besproken.

Testen van Smart Rotor ontwerpen succesvol – aanzienlijke geluidsreductie en verhoging van efficiëntie

Het Smart Rotors project nadert alweer de laatste fase. Recente tests van twee nieuwe ontwerpen, één voor een vliegtuigpropeller en één voor een drone rotor hebben aangetoond dat beide effectief het geluid verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie verhogen. Om ervoor te zorgen dat deze numerieke resultaten accuraat zijn in reële omstandigheden, is de volgende stap het uitvoeren van experimenten in de windtunnel met de vliegtuigpropeller en met de Whirl Tower met het droneontwerp.

Smart Rotors update | focus op partner Airborne

Op maandag 19 september vond het driemaandelijks voortgangsoverleg van het Smart Rotors project plaats bij Airborne in Den Haag. Het Smart Rotors project is bijna twee jaar geleden van start gegaan en kent een aantal mooie resultaten. Niet alleen op het gebied van simulatie van de performance en het geluid van rotor en propellerbladen voor small regional aircrafts maar ook met betrekking tot het ontwerp en de productietechnieken voor een nieuwe generatie stille en zuinige rotorbladen.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en slimme toekomst van de luchtvaart.