Synthetic Fuel

Synthetische kerosine is CO2-neutraal en in potentie circulair en is vooral een duurzaam alternatief voor de huidige brandstof: kerosine. De productie van synthetische kerosine uit duurzame elektriciteit, CO2 en waterstof kan emissies van conventionele vliegtuigen drastisch reduceren.

PartnersSchiphol Group, RTHA, EDL, Climeworks, Sunfire, Ineratec, SkyNRG, Urban Crossovers, Uniper en Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter, TNOThemaGroen vliegenContactBert HooijerMeedoen?Klik hierDelen:

Synthetic Fuel

Essentie.

RHIA werkt samen met een groot scala aan partners aan de nieuwe brandstof voor de luchtvaart: synthetische kerosine. Synthetische kerosine is CO2-neutraal en circulair en is vooral een duurzaam alternatief voor de huidige brandstof: kerosine. De productie van syntethische kerosine uit duurzame elektriciteit, CO2 en waterstof kan emissies van conventionele vliegtuigen drastisch reduceren.

Partners.

Het consortium bestaat momenteel uit de volgende partijen: EDL, Climeworks, SkyNRG, Sunfire, Inratec en Urban Crossovers. In de huidige periode wordt gewerkt aan het realiseren van een demonstratie- en proefinstallatie voor de productie van synthetische kerosine op Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

Mijlpalen.

Om het project te realiseren wordt, naast de private investering/bijdrage van de partners, ook gebruik gemaakt van een subsidieregeling. De belangrijkste doelen voor de aankomende periode zijn: het ontwikkelen van de demoplant middels bestaande technische en economische kennis. De tweede activiteit is het maken van een haalbaarheidsstudie tot opschaling. Er wordt hier getest en gevalideerd hoe een commercieel eindproduct gerealiseerd kan worden middels opschaling van de bestaande kennis en technieken. De totale subsidie is voor beide activiteiten minder dan 25% van de gehele investering.

Er worden momenteel 3 scenario studies ontworpen voor een productiecluster SAF in het haven industrieel Complex (HIC). Trekker hiervan is HbR.

Luchthaven van de toekomst.

De luchthaven van de toekomst is schoon, duurzaam, stil en een economisch cluster van ontwikkeling en maakindustrie. Synthetische kerosine is cruciaal voor het ontwikkelen van de luchthaven en het behoud van de luchtvaart in de toekomst. RHIA is de perfecte proeftuin voor deze ontwikkelingen. In samenwerking van gemeente Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport laten wij innovaties op synthetische kerosine vliegen.

Contact.

Voor meer informatie, neem contact op met Bert Hooijer.

RHIA is de ‘runway’ voor innovatie, een plek waar bedrijven, ondernemers en studenten zich inzetten voor de transitie naar een schonere, stillere en duurzame toekomst van de luchtvaart.